Jaktkurs for spaniel

01.06.2020

Denne helga deltok jeg som observatør på jaktkurs online med Thomas Stokke. Jeg har deltatt på flere kurs med han før, bla. klikkerTRENERkurset med Fant, som han holdt med Fanny Gott. Jeg liker veldig godt måten han trener hund på, den er veldig lik min og slik jeg liker å jobbe med hundene mine.

Det var altså et jakttkurs som jeg deltok på. Jeg hadde lyst til å lære litt mere om hvordan spanielene jobber og hvordan jeg best kan legge opp treningen med Birk.

Det var mye av det som jeg jobber med fra før og som er kjent, men det var også endel nytt. Innkallingstreningen er f.eks, helt lik slik som jeg trener (det var jo litt morsomt), og også slik som jeg instruerer kursdeltagerne mine i øvelsen.

Det er viktig å få litt oppfriskning av teori og praktisk trening, for det er jo mye som går i glemmeboka etterhvert. I tillegg gir det å delta på kurs også en ny giv og treningsmotivasjon. Det trenger jeg nå, kjenner jeg. Tankene mine er jo fortsatt mye hos Ebbiemor ❤ Å sørge tar tid. Nå er det snart et år siden Fanterampen måtte forlate oss også ❤ Å miste to hunder på relativ kort tid, er ganske krevende, Det går seg heldigvis til etter hvert.

Det var veldig deilig å kunne sitte hjemme og følge med, men det ble noen forstyrrelser underveis. Pia og Birk ville jo veldig gjerne finne på noe i løpet av søndagen og lørdag fikk jeg koselig besøk av Martine og Mathias.

Det at dette blir liggende på nettet i ei ukes tid, er jo veldig bra. Da kan jeg gå inn og høre på, se på videoer og gå gjennom oppgavene og øvelsene igjen. Jeg har kommet meg gjennom hele kurset nå, og Birk og jeg har også trent på noen av de praktiske øvelsene.

Jeg gjorde mange notater underveis. Så gammeldags som jeg er, skrev jeg notater i kladdeboka mi :-)) Å se på andre som trener og å høre Thomas sine tilbakemeldinger, var veldig nyttig. Han ga gode tilbakemeldinger, er positiv og gir fine tips til videre trening.

Jeg brukte treningsdagboka til Birk og jobbet med noen av øvelsene som Thomas ga oss. Søndag var det veldig varmt, men Birk var veldig energisk allikevel. Han er skikkelig «på» og veldig morsom å trene med. Jeg har nok ikke hatt en cocker som han, når det gjelder intensitet, fokus og motivasjon i treningen. Han elsker å bli belønna, både med kos, leker og godbiter. Han klarer også å fokusere på meg, selv om det skjer ting rundt han. Nå har vi ikke trent med altfor mange og store forstyrrelser enda, men det skal vi ta litt etter litt. Det er viktig å lage en god kriterieplan når det kommer til forstyrrelser, for da kommer vi fortere frem i treningen.

Det vi gikk gjennom av teori og praktiske øvelser på kurset, var dette:

 • Belønningsutvikling
 • Apport 1
 • Spanielsøk
 • Bli sittende
 • Ro i oppflukt 1. Dvs at Birk kan sette seg og bli sittende når han støkker fugl
 • Innkalling
 • Apportering 2
 • Ro i oppflukt 2

Det Birk og jeg jobbet med søndag, som vi også har jobbet med litt før, var:

 • Håndtarget. Her bruker Birk hele munnen når han kommer med snuta i munnen og det må jeg trene bort.
 • «Sjekk ut og sjekk inn». Dvs. at Birk kommer og toucher hånda mi, får belønning i hånda og så kaster jeg en godbit noen meter fra meg. Når han har spist ferdig, presenterer jeg hånda igjen og han kommer inn og toucher. Samme prosedyre gjentar jeg noen ganger.
 • Frivillig sitt. Dette greier han bra. Vi har jo jobbet med frivillige atferder før.
 • Frivillig sitt når jeg går baklengs mars. Veldig bra jobba av Birk.
 • Jobbet med frisignal etter sitt/bli. Dvs. at når han kan springe løs og ikke jobbe mere, får han «værsågod» kommandoen. Når han får frisignal som betyr at denne repetisjonen er ferdig, men at vi skal jobbe videre, sier jeg «jobb». Det betyr altså at han er ferdig med en repetisjon, men at vi skal fortsette å trene.
 • Innkalling. Bekrefte innkallingslyden og trene innkalling når Birk er i bevegelse og når han ikke er fokusert på meg.
 • Belønning i dag: godbiter, leke og masse kos med meg. Birk er nemlig veldig glad i å kose og i å sitte på fanget.

Det var viktig med litt ro og avslapping i varmen.

Vi skal starte på apport-trening og søkstrening neste gang Birk er sammen med Pia og meg. Det blir lette øvelser som Birk skjønner og som garantert gir han en belønning. Det skal bli morsomt. Nå skal Birk være sammen med Martine m. fam. denne uka, mens Pia skal være «alenehund» med meg.